Faiz Oranlarının Seyrinde Dönüm Noktası: Küresel Piyasalarda Kritik Haftaya Giriş!

Faiz Oranlarının Seyrinde Dönüm Noktası: Küresel Piyasalarda Kritik Haftaya Giriş!

Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin sona yaklaşmasıyla birlikte, bu hafta gerçekleşecek toplantılardan bankaların yıl sonuna kadar atacağı adımlar hakkında ipuçları alınması bekleniyor.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yüzde 5,25-5,50 aralığında bulunan faiz oranlarını 18 Eylül'de indirip indirmeyeceği kesin bir şekilde öngörülürken, indirimin ne kadar olacağı konusunda belirsizlikler sürüyor.
Para piyasalarında, bankanın faiz indirimlerine 50 baz puanlık bir adımla başlayacağına dair beklentiler güçlenirken, 25 baz puan ihtimali de gündemde kalmaya devam ediyor.
Analistler, faiz kararının yanı sıra çarşamba günü açıklanacak politika metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasından alınacak sinyallerin piyasalarda etki yaratabileceği öngörüsünde bulundu.
ÇİN'DEN İTHALATA YENİ GÜMRÜK VERGİLERİ
Öte yandan, ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), Çin'den ithal edilen çelik, alüminyum, yarı iletkenler, elektrikli araçlar, pil, kritik mineraller ve güneş pilleri gibi ürünlere yönelik gümrük vergilerini artırma planının son halini duyurdu.
Buna göre, bazı çelik ve alüminyum ürünleri ile piller için tarife oranı yüzde 25, yarı iletkenler ve güneş pilleri için yüzde 50, elektrikli araçlar içinse yüzde 100 seviyesine yükselecek.
Söz konusu gelişmeler ışığında ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu an yüzde 3,66 seviyesinde, dolar endeksi ise 100,8'de dengelendi.
Brent petrolün varil fiyatı, cuma günü yüzde 0,2 düşerken, yeni haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,8 değer kaybıyla 71,1 dolar seviyesine geriledi.
ONS ALTINDA YENİ REKOR
Altının ons fiyatı, cuma günü 2.586 dolara çıkarak rekor kırdıktan sonra bir önceki kapanışa göre yüzde 0,8 artışla 2.578 dolardan kapandı. Ons altın yeni haftanın ilk işlem gününde 2.589 dolara ulaşarak rekor tazelerken, şu anki işlem fiyatı ise önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde, 2.586 dolar olarak kaydedildi.
Cuma günü, Dow Jones endeksi yüzde 0,72, S&P 500 endeksi yüzde 0,54 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,65 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, haftanın ilk işlem gününe pozitif bir başlangıç yaptı.
RİSK İŞTAHI ARTIYOR
Avrupa borsalarında cuma günü alıcı bir seyir gözlemlenirken, bu hafta dikkatler Fed'in faiz kararına çevrildi.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçen hafta gerçekleştirdiği faiz indirimi sonrasında Avrupa borsalarında risk iştahı yükselirken, bölgede durgunluk endişeleri devam etmekte.
Cuma günü açıklanan verilere göre Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 azaldı.
ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Belçika Merkez Bankası Başkanı Pierre Wunsch, yaptığı açıklamada ECB'nin faiz indirimlerine devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ancak tüketici fiyat artışlarına dikkat etmek zorundayız." dedi.
ECB yönetim kurulu üyesi ve Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel ise cumartesi günü gerçekleştirdiği açıklamada, enflasyon hedefinin gelecek yılın sonunda yakalanmasını beklediklerini ifade ederek, "Enflasyona odaklanmaya devam etmeliyiz." şeklinde konuştu.
İNGİLTERE'NİN FAİZİ SABİT TUTMASI BEKLENİYOR
Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bu haftaki toplantısında politika faizini sabit tutması bekleniyor. Politika metni ve BoE Başkanı Andrew Bailey'nin açıklamalarıyla alınacak sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkisi olacağı öngörülüyor.
Cuma günü Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,98, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,41, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,39 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,34 değer kazandı. Avrupa'daki endeks vadeli kontratlar da yeni haftaya pozitif bir seyirle başladı.
JAPONYA'NIN FAİZ KARARI İZLENECEK
Asya piyasalarında haftanın işlem gününde bölgedeki resmi tatiller sebebiyle büyük endekslerde işlem olmayacakken, Hong Kong'da dalgalı bir seyir gözlemleniyor.
Cumartesi günü bölgeden gelen verilere göre, Çin'de sanayi üretimi ağustos ayında yıllık yüzde 4,5 artarken, bu oran beklentilerin altında kaldı. Ağustos ayına ilişkin işsizlik oranı ise 5,3 olarak açıklanarak tahminlerin üzerine çıktı.
Öte yandan, ülkede ağustos ayında konut fiyatları, yüzde 5,3'lük bir düşüş ile azalma eğilimini sürdürdü.
Analistler, konut fiyatlarındaki sert düşüşün önüne geçmek amacıyla alınan önlemlerin sınırlı bir etki yarattığını belirterek, emlak fiyatlarındaki gerilemenin, ülkedeki temel ekonomik sorunların başında geldiğini ifade etti.
Cumayı, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) açıklayacağı para politikası kararları yatırımcıların odağına yerleşirken, bankanın politika faizini sabit tutacağı kesin gözüyle bakılıyor.
Geçtiğimiz haftayı yüzde 0,7'lik bir düşüşle 140,8 seviyesinden kapatan dolar/yen paritesi, 28 Temmuz 2023'ten sonra ilk kez 140 seviyesinin altına inmesinin ardından 140,18 seviyesinde dengelendi.
Bugün, Çin, Güney Kore ve Japonya'da resmi tatiller nedeniyle piyasalarda işlem yapılmamaktadır.
DOLAR/TL HAFTAYA NASIL BAŞLADI?
Cuma günü, alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,73'lük bir artışla 9.685,49 puandan tamamladı.
Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,1 yükselişle 33,9499'dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada açılışta yüzde 0,1 artışla 33,9710 seviyesinde işlem görmekte.
Analistler, bugün yurt içinde hizmet üretici fiyat endeksi (H-ÜFE) ve bütçe dengesi verilerinin, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde dış ticaret dengesi ile ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.750 ve 9.850 seviyelerinin direnç, 9.550 ve 9.400 puan seviyelerinin destek konumunda olduğunu aktardı.