Schengen Anlaşması'nda Sarsıcı Gelişme: Almanya Kara Denetimlerine Bugün Start Veriyor!

Schengen Anlaşması'nda Sarsıcı Gelişme: Almanya Kara Denetimlerine Bugün Start Veriyor!

Almanya, düzensiz göçle mücadele amacıyla dokuz komşu ülke sınırlarında pasaport kontrolüne bugün itibarıyla başladı.

Ülkenin bütün kara sınırlarında düzensiz göç ve dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı kontroller uygulanacağı duyuruldu.

Alman haber ajansı DPA'nın bildirdiğine göre, İçişleri Bakanı Nancy Faeser, alınan bu önlemin "sınır ötesi suçlarla mücadele ve yasadışı göçü azaltma" hedefini taşıdığını ifade etti.

Faeser, sınır kontrollerinin güvenlik durumuna bağlı olarak sıklık ve süre bakımından değişebileceği "hedefli bir çalışma" olacağını aktardı.

Almanya, bu tür önlemlerin Avrupa Birliği içinde istisna olmasını hedefliyor.

Ülke, Schengen Anlaşması çerçevesinde 29 üye ülke arasında iç sınır kontrollerinin kaldırıldığı ve pasaport kontrollerinin yalnızca dış sınırlar ve havaalanlarında yapılmasının zorunlu olduğu Schengen Bölgesi'nin merkezinde konumlanıyor.

Almanya'nın aldığı önlemlerin uygulanmaya başlamasıyla bazı komşu ülkeler, sınır geçişlerinde yaşanacak trafik sıkışıklığı konusunda kaygılarını dile getirdi.

Danimarka polisi, sınır ötesi yolculara kuyruklarda beklememek için normalden daha erken hareket etmeleri yönünde tavsiyede bulundu.

CNN'in aktardığına göre, Polonya Başbakanı Donald Tusk, kara sınırındaki kontrollerin sıkılaşmasının Polonya için kabul edilemez olduğunu belirterek, Varşova'nın etkilenen tüm ülkelerle acil görüşmeler yapma talebinde bulunacağını ifade etti.

Yunanistan ve Avusturya ise Almanya'nın geri gönderdiği göçmenleri kabul etmeyeceklerini duyurdu.

Almanya'daki Göç Konseyi, bu adımın Avrupa Birliği yasalarını ihlal etme riski taşıdığı konusunda uyarıda bulundu.

CNN'in haberi doğrultusunda, Konsey, "Almanya'nın sınırlarında koruma talep eden göçmenleri geri çevirmek üzereki mevcut politikası, göç politikası tartışmalarında tehlikeli bir popülizm biçimini temsil etmektedir" açıklamasını yaptı.

Almanya'nın dokuz komşu ülkesi bulunmaktadır. 16 Eylül'den önce Avusturya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile sınır kontrolleri uygulanıyordu.

16 Eylül itibarıyla kalan beş ülkeyle (Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka) sınırlar kontrol altına alınacaktır.

Bu gelişme, Almanya'nın geçtiğimiz günlerde Kenya ile kontrollü göç anlaşması imzalamasının ardından yaşandı. Anlaşmaya göre, Berlin, nitelikli ve yarı nitelikli Kenyalı işçilere kapılarını açacak.

Alman hükümeti, geçtiğimiz ay Solingen kentinde Suriyeli bir sığınmacı tarafından gerçekleştiren ölümcül bıçaklı saldırının ardından kamuoyunda oluşan endişelere yanıt olarak yeni tedbirler duyurdu.

Şüpheli, 2023 yazında sınır dışı edilmesi gereken, ancak Almanya'da kalan ve DAEŞ bağlantılı olduğu iddia edilen 26 yaşındaki Suriyeli bir erkek olarak tespit edildi.