Bir Adana Sırrı: Kolesterolü ve Tansiyonu Kontrol Altına Alan Bu Mucizevi Besin!

Bir Adana Sırrı: Kolesterolü ve Tansiyonu Kontrol Altına Alan Bu Mucizevi Besin!

Gıda, yem ve yağ sanayisi için önemli bir hammadde olan soya, Türkiye genelinde 340 bin dönüm alanda, Adana'da ise 220 bin dönüm arazide hasat edilmeye başlandı. Bu yıl ülkede soya rekoltesinin 150 bin ton civarında olması bekleniyor. Ekim alanlarının giderek daraldığı soya yetiştiriciliğinde, çiftçiler destek talep ediyor.

Özellikle vejetaryenler ve veganlar tarafından yoğun ilgi gören soya, zengin protein içeriğiyle sağlık açısından pek çok fayda sunuyor.

"DESTEĞİN ARTIRILMASINI TALEP EDİYORUZ"

Hasat sürecinde İhlas Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, soya için prim desteği talep etti. Doğan, “Son 10 yıldan uzun bir süredir soya desteği 60 kuruştu, fakat bu yıl kilogram başına 80 kuruş destek sağlandı. Ayçiçeğine ise 2 lira 25 kuruş destek verildi. Soya fiyatları 14-15 lira arasında dalgalanıyor. Dönüm başına verim olarak 500-550 kilogram arasında bir bekleyiş içindeyiz. Desteğin artırılmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.


"SOYANIN ÖNEMİ BÜYÜK"

Soyanın ülkemiz için hayati bir ürün olduğunu vurgulayan Başkan Doğan, şu ifadeleri kullandı:
“Soya, yağının çıkarılmasından sonra bile son derece besleyici bir bileşendir. Protein açısından zengin oluşu sebebiyle özellikle gıda sanayisinde geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Desteklenmediği takdirde, soyanın ekim alanları artmayacaktır. Soya, bizim için vazgeçilmez bir üründür. Biçerdöverle hasat edilen soyanın sapları da dahil olmak üzere balyalanarak hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, soya ekildiğinde toprağa azot bırakmakta, böylece ilerideki ekimlerde toprak verimini artırmaktadır.”