Ayvalık Uluslararası Film Festivali: Yarın Sinema Tutkunlarını Bir Araya Getiriyor!

Ayvalık Uluslararası Film Festivali: Yarın Sinema Tutkunlarını Bir Araya Getiriyor!

Seyir Derneği'nin Ayvalık Belediyesi işbirliğiyle düzenlediği Ayvalık Uluslararası Film Festivali, yarın itibarıyla kapılarını açıyor. Festivalin açılış gecesi, Ayvalık Belediyesi Büyük Park Amfitiyatro’da gerçekleşecek ve ünlü yönetmen Francis Ford Coppola’nın Megalopolis adlı filmi Türkiye’de ilk kez gösterilecek.

Mey|Diageo’nun desteğiyle bu yıl üçüncü defa verilecek 75 bin TL değerindeki “Yeni Bir …” Ödülü, zamanında açıklanacak. Ödülü takdim etmek üzere kurulu oluşturan Belmin Söylemez, Ali Aga, Anna Maria Aslanoğlu, Asu Maro ve Nezaket Erden açılış gecesinde yer alacak. Ayrıca, Mey|Diageo Kültür Sanat Danışmanı Banu Zeytinoğlu da etkinlikte bulunacak.

70 FİLM GÖSTERİME GİRECEK

Festivale bu yıl çeşitli kategorilerde toplamda 70 film sunulacak. Ayrıca, 21-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Seyir Çocuk Hafta Sonu etkinlikleri kapsamında tüm etkinlikler ücretsiz olacak. Genç Sinema programı, üçüncü yılını kutlarken öğrenciler, festival ekibinin bir parçası olarak her sabah atölyelere katılacak ve bu sene ilk kez pek çok alanda proje geliştirecekler. Kültür için Alan işbirliği ile Stockholm Film Okulu'ndan dört öğrenci de bu program çerçevesinde Ayvalık’ta bulunacak.

Festival süresince sanatçı Can Aytekin’in Son Program isimli sergisi, Ayvalık Belediyesi Vural Sineması fuayesinde ziyaret edilebilir. Bu sergide, gösterime girmeyen 1965 yapımı siyah-beyaz Metin Erksan filmi Sevmek Zamanı, sanatçıya ilham kaynağı oluyor. Aytekin, dönemin estetik unsurlarına öykünerek bu film için afişler tasarlamaktadır.

Festival kapsamında, 21 Eylül tarihinde Fabrika Ayvalık’ta, Ege ve Anadolu’nun zengin müzik kültürlerini harmanlayarak dünya halk şarkılarına odaklanan üç kişilik müzik grubu Salut de Smyrne bir konser verecek. “İzmir’den Merhaba” anlamına gelen grup, vokal ve perküsyonda Serap Çiğdem Şahin, ud ve bas gitarda Murat Küçükarslan, santur ile klavye ve mix-masteringde Deniz Perhan’dan oluşuyor.

Festivalde gösterilecek belgeseller arasında Cadılar / Witches filminin yönetmeni Elizabeth Sankey, Nabil Ayouch’un Touda’yı Herkes Seviyor / Everybody Loves Touda filmindeki performansıyla dikkat çeken Nisrin Erradi, Levan Akın’ın Geçiş / Crossing filminde başrol oynayan Lucas Kankava, Bina / The Building belgeselinin yönetmeni Andréas Lang ve Traugott belgeselinin yönetmeni Dirk Schäfer, filmlerinin gösteriminden sonra izleyicilerle buluşacaklar.

Ayrıca, Reha Erdem’in Dünyalar Oluşturmak / Composer les Mondes filmi ardından bir konuşma gerçekleştirecek. Ercan Kesal ve psikanalist Yavuz Erten, Tayfun Pirselimoğlu’nun Ben O Değilim filmi üzerine bir çalışma yapacak. Utrecht Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Albert Salah ve Yard. Doç. Dr. Almıla Akdağ “Yapay Zekâ ve Yaratıcılık” üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Bu konuşmanın ardından yapay zekâ kullanılarak üretilen Vikki Bardot imzalı Gecenin Sonuna Yolculuk / Journey to the End of the Night ve Alkan Avcıoğlu yönetimindeki Maç / The Match filmleri gösterilecek. MUBI Türkiye direktörü Cem Altınsaray, sinema yazarı Okan Arpaç ve festival danışmanı Fatih Özgüven, filmleri seçme sürecini izleyicilerle paylaşacak.

Aslı Özge, Selman Nacar, Vuslat Saraçoğlu, Nehir Tuna, Berke Baş festivalde filmleri gösterecek yönetmenler arasında yer alıyor. Ayrıca, Tülin Özen, Asiye Dinçsoy, Alp Öyken, Alican Yücesoy, Serdar Orçin, Hazal Türesan, Hazal Subaşı gibi pek çok yönetmen, oyuncu, yapımcı ve senarist, filmlerinin gösterimi için Ayvalık’ta seyircilerle buluşacak.

20 FİLM TÜRKİYE'DE İLK KEZ GÖSTERİMDE

Kadın hikâyelerinin ön planda olduğu, zorunlu ve gönüllü göç temalarının işlenildiği festival programında, Simone de Beauvoir’ın “kadın doğulmaz, kadın olunur” ifadesinden esinlenilen Doğulmaz-Olunur başlıklı bir bölüm de yer alıyor. Sinemada anlatım biçimlerinde yenilik arayışında olan yönetmenler tarafından hazırlanmış filmler, Farklı Gözle Bakanlar bölümünde izleyiciyle buluşacak. Sinemanın Yazarları bölümünde Wim Wenders’dan, Yorgos Lanthimos’a kadar birçok ‘auteur’ yönetmenin eserlerine yer verilecekken, Büyükler İçin Animasyon başlığı altında da yılın en başarılı stop-motion filmlerinden Bir Salyangozun Anıları / Memoir of a Snail gösterime sunulacak. Gidecek Yer Yok kategorisindeki filmler, insanın ait olduğu yeri sorgulatacak. Türkiye’den uzun metraj, kısa metraj ve belgesel yapımların yer aldığı Komili sponsorluğundaki Gitmesek de Görmesek de…, ekolojik meseleleri ele alan Doğa Diye Bir Şey Kalmadı, Aslı Özge’nin son iki filminin gösterileceği İki Film Birden ve Ayvalık’ta yaşayan dans sanatçısı Aydın Teker’in performansları üzerine çektiği üç filmin gösterileceği Dans Üzerine gibi bölümler de festivalin programında bulunmaktadır.

Ayvalık Uluslararası Film Festivali programı çerçevesinde 20 film, Türkiye’de ilk kez izleyici karşısına çıkacak. Festival programının detayları için buradan bilgi alabilirsiniz.

Festivaldeki gösterimler, Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Fabrika Ayvalık, İsmet İnönü Kültür Merkezi, ASKEV Sera ve Kırlangıç Ayvalık’ta gerçekleşecek. 7 Eylül’de başlayan ön satış dönemi, 17 Eylül’e kadar devam edecek. Bilet fiyatları tam 120 TL, indirimli ise 80 TL olarak belirlenirken, 17 Eylül’den itibaren tam bilet 150 TL, indirimli bilet ise 100 TL olarak satılacak. ASKEV Sera ve Kırlangıç Ayvalık’taki gösterimler ise ücretsiz gerçekleştirilecek.