İstanbul’da, bebekleri anlaştıkları hastanelere sevk ederek haksız kazanç elde eden ve ihmalkarlıkları sonucunda ölümlere sebep olan Yenidoğan Çetesi yöneticisi ve üyelerinin yargılaması devam ediyor. 22'si tutuklu olmak üzere toplam 47 sanığın yargılandığı "Yenidoğan çetesi" davasının 5. celsesi, sanıkların ve avukatların kimlik tespitinin ardından başladı.
Duruşmada ilk savunmayı sanık Gıyasettin Mert Özdemir yapıyor.
Davada şu ana kadar 18 kişi savunma gerçekleştirdi ve bugünkü duruşmanın da savunmalarla devam etmesi bekleniyor. Beklentiler arasında dört tutuklu sanığın daha savunma yapması bulunuyor.
Bu isimler arasında çete lideri Fırat Sarı, elebaşı Dr. İlker Gönen, ambulans şoförü Gıyasettin Özdemir ve Dr. Dursun Eryılmaz yer alıyor.
ACİL SERVİS ÇALIŞANINDAN İTİRAF
Beşinci duruşma, örgüt yöneticileri arasında sayılan 112 Acil Servis çalışanı Gıyasettin Özdemir'in savunmasıyla başladı.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Özdemir, "Hasta yönlendirmesi yaptığım için para kazandığımı belirtmek istiyorum." şeklinde ifade kullandı.
Tıp merkezlerindeki hastaların yoğun bakım servislerine sevk sürecinin 5-6 saat sürdüğünü öne süren Özdemir, "Bu merkezler, hastaları hızlı bir şekilde sevk etmek istediklerinde benim gibi sevke yardımcı olan kişilere başvurmaktadır." itirafında bulundu.
Özdemir, "Hastaneler, benim gibi hasta yönlendirme işleriyle ilgilenen kişilerle iletişime geçmektedir." şeklinde konuştu.
Sanık ambulans şoförü, hastanelerin kendisine ulaştığını ve yoğun bakımlarda yer bulduğunu belirtti.
ÇOK SAYIDA SİYASETÇİ DURUŞMA SALONUNDA YER ALDI
Duruşmaya TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Yanık, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran Tanhan ve CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal katıldı. Duruşma salonunda sanıklar ve mahkeme heyeti de yer aldı.
DAVANIN DÖRDÜNCÜ GÜNÜ NELER OLDU?
Davada dün, dördüncü duruşma gerçekleştirildi.
Sanıklardan bazı yeni itiraflar da ortaya çıktı.
Yenidoğan Çetesi davasındaki hastane yöneticilerinden sanık Serdar Yüksel, mali sıkıntıya girdiğini, bu nedenle bebeklerin hastanelere sevk edilmesi için para aldığını açıkladı.
Yüksel, "Beni 112'den arayanlar veya 'Sağlık Bakanlığı'ndan numaranızı aldık' diyen kişilerden biliyorum hastaları. Gıyasettin Mert Özdemir ve Fırat Sarı’dan para aldım." şeklinde konuştu.
Sanık Yüksel, bebekleri para karşılığında il dışındaki hastanelere gönderdiğini de ifade etti.
ASİSTANDAN İTİRAFLAR
Çete yöneticisi Fırat Sarı’nın asistanı olan sanık Sümeyye Nur Arslan, Sarı’nın evde bakım hizmetleri alanına girmeyi hedeflediğini belirtti.
Arslan, Sarı’nın kendisine vekalet verdiğini ve ücretleri hemşirelere kendisinin yatırdığını söyledi.
Sanık Arslan şunları aktardı:
“Motivasyon ücretini arkadaşlarım doğru ifade edemediler. Normalde 3 hasta bakmanız gerekirken 5 hasta bakıyorsunuz. Bu durum bir müddet sonra zorlayıcı hale geliyor. Hastane, yeterli ücreti vermiyor. İşten çıkmak istediğinizde Fırat Sarı, size bu parayı veriyor.”
Arslan, savcının sanık Fırat Sarı’ya hitaben, “Ayda 400 bin lira geliri olan biri neden sizden para istiyordu?” şeklindeki sorusunu da yanıtladı.
Arslan, “Biz de buna anlam vermekte zorlanıyorduk. Mesela yurt dışına gitmeyi planladığında 'Beni döviz bürosuna göndermeyin' diye para aldığı oldu. Tutuklandığında bana 150 bin lira borcu vardı.” dedi.
“BELEDİYE BAŞKANI OLMAK İSTİYORDUM”
Esenyurt Belediyesi Sağlık İşleri görevlisi Renas Kılıç’ın ifadesi, duruşmada şaşırmaya sebep oldu.
Kılıç, belediye başkanı olmayı hedeflediğini ve bu doğrultuda siyasi adımlar attığını ileri sürdü.