Merkez Bankası'nın Faiz Kararı: PPK Toplantısı Tarihi ve Beklentiler Neler?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını belirlemek amacıyla Fatih Karahan başkanlığında yeniden bir araya gelecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, eylül ayı faiz kararını açıklamak için takvimini belirledi.
Buna göre, Merkez Bankası'nın 19 Eylül 2024 Perşembe günü saat 14.00'te faiz kararını duyurması bekleniyor.

TCMB'nin 19 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına dair beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla tamamlandı.
Ekonomistlerin politika faizindeki değişiklik beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulması yönünde. Anket sonuçlarından yola çıkılarak, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50'de kalacağını tahmin ediyor.
Yıl sonu için ekonomi uzmanlarının politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak belirlendi.
Beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 2'si yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 2'si yüzde 47,5, 1'i yüzde 46,5, 5'i ise yüzde 45 olacağını öngörüyor.
Geçtiğimiz ay düzenlenen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı.

Bu yıl için Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artış beklentisi yüzde 3,4'ten yüzde 3,2'ye, gelecek yıl için ise yüzde 3,5'ten 3,4'e geriledi.
TCMB'nin politika faizi için cari ay sonu beklentisi yüzde 50 seviyesinde kalırken, 3 ay sonrası için bu beklenti yüzde 46,48'e düştü.
12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 33,30'dan yüzde 31,66'ya indi.