Karatay'dan evde kolayca yapabileceğiniz sirke tarifi! Sağlık için mucizevi bir formül.

Karatay'dan evde kolayca yapabileceğiniz sirke tarifi! Sağlık için mucizevi bir formül.

Ünlü hekim Prof. Dr. Canan Karatay, sirkenin sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, "Doğal sirke hayat kurtarır" açıklamasında bulundu. Ayrıca, evde doğal sirke yapımı için bazı ipuçlarını da paylaştı.

DOĞAL SİRKE TÜM VİRÜS VE MİKROPLARI KIRIP GEÇİYOR

Doğal sirkenin sağlık açısından pek çok faydasına işaret eden Prof. Dr. Canan Karatay, "Burada bahsettiğim ev sirkesi. Doğal sirke, virüsleri, mikropları, parazitleri, bitleri ve tüm toksinleri etkisiz hale getirir. Vücutta alkali bir etki yaratır. Ancak bu, evde yapılmış sirke olmalı. Aksi takdirde, sirke 45-60 günde oluşmaz. Kadınların biraz sabırlı olması lazım. Para harcamadan evde kendi sirkenizi üretin. Önceki kitabımda sirke yapımıyla ilgili tarifler vermiştim" şeklinde konuştu.

Karatay, "Karatay Sözü" adlı eserinde sirkenin sağlık üzerindeki faydalarını sıkça vurgulamaktadır. Doğal fermantasyon ile elde edilen elma sirkesi ile gargaranın, hem maliyetinin düşük hem de hazırlanmasının kolay olduğunu belirtiyor.

Grip enfeksiyonları sırasında ağız ve boğazda ortaya çıkan kuruluk ve yanmalar ile gıcık tarzında oluşan öksürük şikayetleri, sirkeli su ile yapılacak gargara ile hafifletilebileceği ifade edilmektedir.

DOĞAL ÜZÜM SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Prof. Dr. Canan Karatay'ın kitaplarında yer alan doğal sirke yapım tarifi şu şekildedir:

Malzemeler:

  • 2 kilo kokulu kırmızı üzüm
  • 2-3 yemek kaşığı bal
  • 3 litrelik cam kavanoz

Nasıl yapılır?

  • Öncelikle üzümleri iyice yıkayıp bir kase içerisinde ezmelisiniz. Ezilen üzümleri cam kavanoza doldururken, üst kısımda bir karış kadar hava payı bıraktığınıza emin olun.
  • Sonrasında balı ekleyip iyice karıştırmalısınız.
  • Kavanozun ağzını hava alacak şekilde tülbent bir bezle kapatıp kenarlarından bağlayın. Güneşli bir pencere varsa oraya, yoksa ılık ve karanlık bir ortama yerleştirin.
  • İlk haftalarda her 2-3 günde bir kavanozun ağzını açıp tahta bir kaşıkla karıştırarak tekrar tülbentle kapatmayı ihmal etmeyin.
  • 4-6 hafta geçtikten sonra sirkenin yüzeyinde denizanasına benzeyen bir maya ve kavanozun ağzında sirke bakterileri adı verilen minik kurtçuklar belirmeye başlayacaktır. Bu, sirke fermantasyonunun başladığını gösterir. Bu aşamada üzüm suyunu posasından ayırmak için temiz bir tülbent veya ince delikli bir süzgeç kullanarak ilk süzme işlemini yapmalısınız.
  • 8-10 hafta sonra kavanozun dibinde tortular oluşacaktır. Bu süreçte tekrar temiz bir tülbentle süzme işlemi gerçekleştirin. Ardından, 4-6 hafta dinlendiriniz.
  • 1-16 hafta sonra süzme işlemini tekrar edin. Bu işlem, sirkenin tadını damak zevkinize uygun hale getirmek için 3-6 ay boyunca devam edebilir. Normal lezzette bir üzüm sirkesi için ortalama 4-6 ay gereklidir.
  • Son süzme işleminin ardından, sirkeyi şişelere boşaltın ve şişelerin ağızlarını hava almayacak şekilde sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayın.