Kan şekerini dengeleyen en etkili baharat! Diyabet için çözüm burada.

Kan şekerini düşüren baharat denildiğinde akla genellikle tarçın gelir. Ancak, zencefil de kan şekerini hızla düşürebilen baharatlar arasında yer almaktadır.

Baharatlar, sadece lezzetleriyle değil, sağlık yararlarıyla da mutfaklarda önemli bir yere sahiptir. Kan şekerinin düşürülmesi ve insülin direncinin artırılması söz konusu olduğunda, tarçın en sık önerilen baharatlardan biridir. Ancak, tarçın tek seçenek olmamalıdır; zira zencefil de aynı derecede faydalıdır.

Diyabet hastalarında sürekli yüksek kan şekeri, kalp rahatsızlıkları, böbrek sorunları ve nöropati gibi komplikasyon risklerini artıran ciddi bir tehlikedir. Bu noktada, kan şekerini düşürmede en etkili baharat zencefildir.

Pandemi döneminde de sıkça anılan zencefil, iltihaplarla mücadelede etkili bir rol oynar.

KAN ŞEKERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR

Besinler dergisinde 2024 yılında yayımlanan bir inceleme ve meta-analiz, Akdeniz diyetinde yaygın olarak bulunan bitki ve baharatların (çörek otu, karanfil, maydanoz, safran, kekik, zencefil, karabiber, biberiye, zerdeçal, fesleğen) tip 2 diyabet üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Araştırmada, kekik ve tarçının bu hastalığa sahip kişilerde kan şekerine olan etkileri incelenmiştir.

Açlık kan şekeri seviyeleri, glikozillenmiş hemoglobin (A1C) ve insülin oranları ölçüldü. Zencefil, kurkumin, safran ve tarçın açlık kan şekerini anlamlı şekilde düşürürken, çörek otu ve zencefil A1C seviyelerini azaltıp insülin düzeylerini düşürmüştür.

Aynı zamanda, zencefilin kolesterol seviyelerini iyileştirici etkilere sahip olduğu, sindirim sağlığına da fayda sağladığı belirtilmektedir.

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMENİN DİĞER YOLLARI

Amerikan Kalp Derneği, düzenli fiziksel aktivite, stres yönetimi, yeterli uyku ve sigarayı bırakma gibi yaşam tarzı değişikliklerinin kan şekerini düşürmeye yardımcı olan önemli stratejiler arasında yer aldığını vurgulamaktadır.

Uzmanlar, gece yeterli uyku almanın kan şekeri üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtmektedir. Yeterli uyku almak ve özellikle yemek sonrası gün içinde hareket etme yollarını bulmak önemlidir. Yapılan araştırmalar, yemek sonrasında 10 ila 15 dakika yürüyüş yapmanın insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğünü göstermektedir.