ESA, Neuraspace ile Uzay Trafiğini Yönetmek İçin Yeni Teknolojisini Deniyor!

Avrupa Uzay Ajansı, Portekizli girişim Neuraspace tarafından sunulan uzay trafik yönetimi hizmetlerini test etmek amacıyla hazırlıklara başlıyor.

16 Eylül'de yapılan bir açıklama ile ESA'nın Uzay Enkaz Ofisi, Almanya'daki Avrupa Uzay Operasyonları Merkezi'nde (ESOC) mevcut araçlar aracılığıyla Neuraspace hizmetlerini entegre ederek birleşmeleri değerlendirecek.
ESA'nın Uzay Güvenliği Program Ofisi'nde kıdemli çarpışma önleme analisti olan Klaus Merz, Neuraspace ile yapılan bu sözleşmenin, ESA'nın ticari uzay sektörünü destekleme, uzayda sürdürülebilirliği artırma ve gelecekteki yörünge güvenliği konusunda yenilik sağlama konusundaki kararlılığını gösterdiğini ifade etti.

Merz, ESA'nın Uzay Güvenliği Programının, modern toplumun kritik bileşenlerini tehdit eden uzaydaki tehlikelere odaklandığını belirtti.

Merz'e göre, ESA, Neuraspace ve diğer ticari hizmet sağlayıcıların sunduğu imkanlara güvenerek, riskleri azaltmayı ve uzay varlıklarının korunmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Neuraspace CEO'su Chiara Manfletti, ESOC ile gerçekleştirecekleri iş birliği hakkında, "Bu anlaşma, hem kurumsal hem de ticari ihtiyaçlar açısından mevcut çözümümüzü geliştirme ve iyileştirme fırsatı sunacak. Ayrıca, uzun süredir uzayda faaliyet gösteren önemli bir oyuncu olan ESA'nın uzmanlığından ve operasyonel içgörülerinden yararlanma imkanı tanıyacak." dedi.

NEURASPACE NEDİR?

Neuraspace, 10 Eylül'de Portekiz Hava Kuvvetleri ile birlikte uzayda durum farkındalığı, gözetleme ve izleme konularında çalışmalar yürüttüğünü duyurdu.

Şirket, ilk optik teleskopunu Portekiz'in Beja şehrindeki bir hava üssünde tanıttı.

Teleskobun finansmanı, Portekiz'in Kurtarma ve Dayanıklılık Planı çerçevesinde Avrupa Komisyonu tarafından sağlandı.

Neuraspace, Mart ayında uzay aracı operatörleri arasında işbirliğini teşvik etmek amacıyla uzay trafiği yönetim platformunun ücretsiz bir sürümünü kullanıcıların beğenisine sunmuştu.